Service & contact
Thuiswinkel
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Donderdag 23 Juni 2023

   Hoe moet je je fiets onderhouden: 5 tips!

   Nederland is een echt fietsland. In ons land vind je meer fietsen dan inwoners, wat al laat zien hoe ongelooflijk veel er hier gefietst wordt. Toch laat het onderhoud van deze fietsen vaak te wensen over: mensen weten niet goed hoe je een fiets moet onderhouden. Daarom geven wij in deze blog antwoord op de vraag “hoe moet je je fiets onderhouden” door je vijf tips te geven. Lees snel verder!

   1. Houd je fiets goed schoon

   Met je fiets kom je overal. Dit is natuurlijk ideaal, maar wanneer jij geregeld over een zandpad fietst, zorgt dat er waarschijnlijk wel voor dat je fiets niet goed schoon blijft. Uiteraard is dit geen enkel probleem, maar het kan wel een probleem worden wanneer jij er niet voor zorgt dat je je fiets schoonmaakt. Zandresten kunnen namelijk schadelijk zijn voor je ketting of roest veroorzaken in je pedalen, waardoor je fiets snel veroudert.

   2. Controleer regelmatig uitgebreid

   Wil jij ervoor zorgen dat je fiets altijd van hoge kwaliteit is, dan zul je dit moeten controleren. Er zijn meerdere aspecten van een fiets die je kunt controleren, zoals:

   • Bandenspanning
   • De remmen
   • Spaakspanning
   • Stuur- en zadelpen

   Wanneer jij regelmatig een controle uitvoert, zul je altijd direct op de hoogte zijn van mogelijke problemen en in staat zijn om dit vroeg aan te pakken. Hierdoor loopt je fiets geen grotere schade op.

   3. Goed insmeren

   Zodra jij klaar bent met je controle rondje, kun je het rondje gelijk afmaken door wat ingesmeerd moet worden gelijk ook in te smeren. We spreken nu over de ketting en de pedalen. Door deze geregeld in te smeren met het juiste smeermiddel zorg je ervoor dat deze altijd soepel blijven lopen. Je geeft roest geen schijn van kans!

   4. Zorg voor goede verlichting

   Je fiets moet niet alleen goed functioneren op het gebied van hoe deze fietst, maar hij moet ook 100% veilig zijn, zowel overdag als ’s nachts. Voor ’s avonds is het enorm belangrijk dat je verlichting in orde is. Zo moet je fiets voorzien zijn van een wit voorlicht en een rood achterlicht, die op het midden van de fiets geplaatst moeten zijn. Nieuwe fietsen zijn steeds vaker van verbeterde verlichting voorzien. Zo hebben veel modellen van Batavus het V-light achterlicht en zorgen ook Gazelle, Sparta en Cortina voor maximale zichtbaarheid op de fiets. Wil jij extra veiligheid ervaren, dan kun je ook nog extra reflectiestrepen toevoegen aan je trappers. Zo fiets jij veilig van A naar B, ook als het donker is!

   5. Professionele controle

   Heb jij schade opgelopen aan je fiets of fietst je fiets niet meer helemaal zoals gewenst? Ga dan langs bij een professionele fietsenmaker voor controle. Deze weet namelijk precies wat er aan de hand is, maar ook wat er gedaan moet worden. Ga je zelf proberen de fiets te repareren? Dan is de kans aanwezig dat de schade alleen maar groter wordt (en de uiteindelijke kosten daarmee ook). Een elektrische fiets heeft vaak speciaal onderhoud nodig, gekoppeld aan een computerprogramma waar alleen de geautoriseerde fietsenmaker over beschikt. Vanzelfsprekend kun je bij Piest op deze speciale kennis rekenen .

   Begin met een goede fiets!

   Deze tips kun je fanatiek gaan toepassen, maar als jij niet voorzien bent van een goede fiets, zullen ze niet heel veel uithalen. Daarom is investeren in een goede fiets van Piest een slim besluit. Kom met één van onze specialisten in contact en zoek samen de fiets uit die het beste bij jou past!

   Recente artikelen