Service & contact
Thuiswinkel
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Vrijdag 9 November 2022

   Wat is goedkoper, koken op gas of inductie?

   Dat het leven duurder wordt, dat weten we en dat hoort er bij. Een gezonde economie kent nou eenmaal een inflatie van 2%. Maar de snelheid waarin de prijzen tegenwoordig stijgen is alles behalve normaal en gezond. De oorlog in Oekraïne en de economische gevolgen van het coronavirus zien we dagelijks terug in de prijzen. Zowel energieprijzen als gasprijzen zijn zorgwekkend hoog en we proberen op alle manieren zo veel mogelijk te besparen. Zo kun je in de keuken kijken naar hoe je het goedkoopst kunt koken, wat is goedkoper? Koken op gas of op inductie? Laten we daar in dit artikel eens naar kijken, het zit misschien toch anders dan dat je dacht!

   De prijzen van elektriciteit en gas

   Elektriciteit kost op het moment van schrijven ongeveer 90 cent per kWh, dit was tot midden 2021 nog ongeveer 30 cent per kWh. De prijzen van elektriciteit zijn dus ongeveer verdrievoudigd.

   Gas kost op dit moment net onder de vier euro pet vierkante meter. Tot midden 2021 was dit ongeveer een euro. Gas is dus ongeveer verviervoudigd in de afgelopen anderhalf jaar. Echter laat gas op dit moment een lichte daling in prijs zien.

   Hoeveel kost een gemiddeld jaar koken op basis van deze prijzen?

   Voor het koken op elektriciteit gaan we uit van gemiddeld gebruik van ongeveer 360 kWh. Op basis van de bovenstaande prijzen zou je dan op 325 euro per jaar uit komen. Dit is echter niet een goede indicatie omdat we nog geen rekening hebben gehouden met de efficiëntie van inductie koken. Dit kan erg uiteen lopen, maar wanneer je op een efficiënte inductiekookplaat eten bereidt, heb je een gebruik van ongeveer 180 kWh per jaar. Je zult in dat geval voor een jaar koken op een inductiekookplaat iets meer dan 160 euro kwijt zijn.

   Kook je momenteel op gas? Dan gaan we uit van gemiddeld jaarlijks gebruik van 40 kuub gas. Hiermee zou je gemiddeld iets minder dan 160 euro kwijt zijn.

   Het feit dat de gasprijs aanzienlijk hoger per eenheid ligt, betekent niet dat het dus duurder is om hier mee te koken. Dit hangt namelijk vooral af van hoeveel eenheden je nodig hebt om hetzelfde resultaat te behalen.

   Gebruik van zonnepanelen

   Heb je zonnepanelen op je dak geïnstalleerd? Dan zijn jouw kosten voor elektriciteit natuurlijk anders. Je hoeft namelijk niet je volledige elektriciteitsbehoefte te kopen, maar produceert zelf ook elektriciteit. Hierdoor zal koken op inductie qua verbruik niet veranderen, maar je totale energierekening dus wel. In dit geval kun je beter een berekening van je totale kosten kunnen maken om te zien of het goedkoper is om over te stappen op een inductiekookplaat.

   Gasfornuis inruilen voor een inductiekookplaat?

   Het verschil is dus niet groot, maar momenteel zou je net een aantal euro goedkoper uit zijn met gas. Kook je momenteel op gas? Dan hoef je voor de prijs niet over te stappen naar een inductiekookplaat. Ben je van plan om in zonnepanelen te investeren? Dan heeft het zeker wel nut hebben om je gasfornuis in te ruilen voor een inductiekookplaat. Daarnaast heeft inductie koken wel andere voordelen waardoor je wel zou kunnen overstappen, zoals de veiligheid.

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »