Service & contact
Thuiswinkel
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Woensdag 25 December 2022

   Wat is goedkoper cv of elektrische kachel

   Het leven wordt altijd duurder, maar zo snel als het de afgelopen tijd is gegaan, is voor veel mensen zorgwekkend. Dit is het gevolg van de corona pandemie en de inval van Rusland op Oekraïne. Het is dan ook logisch dat je zoekt naar manieren om je kosten te verlagen. Je energierekening is een van de bedragen die de afgelopen maanden sterk gestegen is. Tijd om te evalueren of er betere opties voor je zijn. Met de winter op komst kijken we naar het verschil tussen aardgas met je cv-ketel en de elektrische verwarming.

   Wat kost energie momenteel?

   De prijs van elektriciteit staat momenteel op ongeveer 0,75 euro per kWh. Dit is bijna een verdrievoudiging vergeleken anderhalf jaar geleden in midden 2021. Echter, is de prijs sinds september lichtjes aan het dalen.

   Voor gas ben je momenteel per m³ 1,1 euro. In begin september was dit een piek van bijna 3,50 euro. Er zit dus momenteel een daling in, maar vergeleken 45 cent van een jaar geleden is deze prijs nog altijd erg hoog!

   Hoeveel kost je verwarming?

   Er komen veel factoren kijken bij de berekening. Gas is een duurdere energiebron per eenheid, maar het is belangrijk om te beseffen dat er minder eenheden nodig zijn voor hetzelfde resultaat. Onder de streep zul je bij gelijk verbruik dus ongeveer even veel kwijt zijn. Heb je momenteel een cv-ketel en nog geen zonnepanelen? Dan kun je door blijven gaan met de cv-ketel als je geen geld wil investeren voor de toekomst. Wil je wel overgaan op elektrisch omdat je in de toekomst ook op duurzame energie wil overstappen? Dan kun je de investering alvast maken om over te stappen op elektrisch verwarmen.

   Wat verbruikt een elektrische kachel?

   Een elektrische kachel kan tot maximaal 2 kWh verwarmen. Dit is genoeg voor een kleine ruimte. Wat kost een elektrische kachel dan per uur? Je komt ongeveer op 30 cent per uur uit met een kleine kachel van 1000 watt, maar de prijs kan oplopen tot 80 cent per uur met een grotere elektrische kachel van 2000 watt.

   Voordeel van elektrische kachel

   Met een elektrische kachel kun je efficiënt de ruimtes verwarmen die je nodig hebt. Zo geef je niet overbodig geld uit aan de verwarming in bijvoorbeeld een extra slaapkamer. Werk je thuis? Dan kun je overdag alleen je werkruimte verwarmen zonder dat de rest van de woning warm wordt. Een elektrisch kacheltje kan ook een goede toevoeging zijn in dit geval. Voor 70-150 euro kun je een kleine kachel kopen met 300-600 watt. Deze is dan nog goedkoper dan hier boven beschreven.

   Combineren met zonnepanelen

   Een elektrische kachel aan te raden als je gebruik maakt van zonnepanelen. Zonnepanelen vangen namelijk een groot deel van je energiebehoefte op en in de zomer kan het zo zijn dat je zelfs elektriciteit te veel produceert. Het is dan zonde als je daar naast nog kosten hebt voor aardgas.

   Welke elektrische kachel is het zuinigst?

   De zuinigste optie is een elektrische infraroodkachel. Hiermee wordt voornamelijk het gebied rond de verwarming warm en niet het hele huis. Omdat een infraroodkachel effectief omgaat met warmte en op lage wattage werkt, gebruik je hier minder energie dan de andere opties die je hebt.

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »