Service & contact
Thuiswinkel
0
Sluiten

Categorieën

Filters
      Woensdag 27 September 2022

      Wat is witgoed?

      Je komt op online winkels vaak de term witgoed tegen. Veel mensen denken dan toch witgoed, wat is dat precies? En wat valt er allemaal onder witgoed? Witgoed is een term die nu misschien niet helemaal logisch meer is, maar nog altijd veel gebruikt wordt. We leggen je daarom graag uit wat witgoed apparatuur is en waar de term vandaan komt.

      Waar komt de term vandaan?

      Vroeger werden de verschillende elektrische apparaten gecategoriseerd naar aanleiding van de kleur die de apparaten hadden. Elektrische apparaten werden in drie categorieën verdeeld: witgoed, bruingoed en grijsgroen. De term die we tegenwoordig nog steeds voorbij zien komen is witgoed.

      Onder bruingoed vallen de apparaten die vroeger een bruine behuizing hadden zoals televisies, radio’s en cd-spelers. Over het algemeen gaat het bij bruingoed over oudere mediadragers. De eerste computers en telefoons waren grijs en vallen daarom ook onder grijsgoed. Grijsgoed is eigenlijk meer informatieverwerking en ICT-apparatuur.

      Wat is dan witgoed?

      Onder witgoed vallen grote huishoudelijke apparaten. Vroeger waren deze apparaten voornamelijk wit, maar tegenwoordig kun je huishoudelijke apparatuur in alle mogelijke kleuren krijgen. Wit is een neutrale kleur en werd vroeger gebruikt omdat het in elk interieur past. Dit was belangrijk omdat apparatuur toen nog niet werd ingebouwd zoals we dat nu doen. Bovendien was het goedkoper voor de fabrikant om alle apparaten in dezelfde kleur te produceren en omdat wit goed in alle interieurs past, werd er toen voor wit gekozen. Gekleurde apparatuur was daarom vroeger ook een stuk duurder omdat deze speciaal voor een klant moest worden gemaakt.

      Ondanks dat de term nu verouderd is, wordt hij nog wel regelmatig gebruikt. Kook en bak apparatuur, Koelkasten, vriezers, wasmachines, drogers en vaatwassers zijn voorbeelden van de meest gebruikte witgoederen.

      Welke huishoudelijke apparaten zijn geen witgoed?

      Er zijn natuurlijk nog veel meer huishoudelijke apparaten zoals mixers en koffiezetapparaten. Deze vallen niet onder witgoed, maar onder klein huishoudelijke apparaten Dit zijn dus voornamelijk de accessoires die we thuis gebruiken. Ook apparaten zoals elektrische tandenborstels vallen onder klein huishoudelijke apparaten.

      Waarom zijn deze verschillen belangrijk?

      Het is belangrijk om de verschillende categorieën te kennen omdat je deze apparatuur op verschillende manieren moet inleveren. Het verschilt per gemeente hoe je je apparatuur moet inleveren. Je kunt deze informatie verkrijgen via de gemeente waar je in woont.

      Bovendien is het belangrijk om goed functionerende apparatuur niet zomaar weg te gooien. Je kunt deze het beste naar een tweedehands winkel brengen of verkopen. Niet functionerende apparatuur kun je laten repareren of weggooien.

      Recente artikelen

      Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »