Service & contact
Thuiswinkel
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Maandag 4 Oktober 2022

   Hoe hoog moet je je tv ophangen?

   Je wil je tv ophangen, hoe hoog hang je hem voor de beste kijkervaring? Dit hangt van een aantal zaken af. Zo heeft de grootte van je tv en de locatie van je tv invloed op de hoogte waarop je je tv het beste kunt hangen. Er is dus geen standaard hoogte om je tv op te hangen. Helaas worden veel tv’s te hoog opgehangen. Een tv die te hoog hangt, kan nekklachten geven. De ideale hoogte om je tv op te hangen wordt grotendeels bepaald door je ooghoogte wanneer je televisie kijkt.

   Hoe bepaal je de hoogte van je tv?

   Een algemene richtlijn is dat je het bovenste derde deel van je tv op ooghoogte hangt. Dit is voor iedereen anders omdat de een langer is dan de ander. Binnen een gezin kun je het beste degene met gemiddelde lengte op de bank neerzetten. Houd dan de tv op verschillende hoogtes vast om te bepalen op welke hoogte de bovenste derde van de tv op ooghoogte zit. Het komt natuurlijk niet op een paar centimeter aan. Maar wanneer je iemand van twee meter de ooghoogte laat bepalen, dan zal dit voor degene van 1,60m wel weer een te groot verschil zijn.

   Rekenvoorbeelden voor de meest gangbare maten:

   Hoe hoog een 55 inch tv ophangen?

   Een 55 inch tv is over het algemeen ongeveer 70 centimeter hoog. Dit deel je op in derden. De bovenste derde is dan 23 centimeter. Binnen deze 23 centimeter wil je dan dat iedereen zijn of haar ooghoogte heeft. De onderste twee derde hangen dus onder ooghoogte.

   Hoe hoog een 65 inch tv ophangen?

   Een 65 inch tv is over het algemeen ongeveer 80 centimeter hoog. Een derde hiervan is 26 centimeter. De bovenste 26 centimeter zijn in het geval van een 65 inch tv bepalend voor hoe hoog de tv opgehangen moet worden.

   Hoe hoog een tv ophangen in de slaapkamer?

   In de slaapkamer kijk je anders tv dan in de woonkamer. Dat komt omdat je anders gepositioneerd bent. In de slaapkamer hangt de hoogte van je tv af van hoe jij in je bed zit om tv te kijken. De een heeft een elektrisch bed waarmee hij of zijn gemakkelijk rechtop kan zitten. Maar de meeste mensen zitten lichtjes recht op met behulp van kussens. Hierdoor is de hoek waarin je naar je tv kijkt anders en zul je de hoogte van je tv ook anders bepalen.

   Om te bepalen hoe hoog je een tv ophangt in de slaapkamer, kun je het beste in je kijkpositie gaan zitten of liggen. Sluit je ogen en kijk recht vooruit. Hierdoor kun je niet te veel nadenken over waar je heen kijkt en kun je het beste je ooghoogte bepalen. Wanneer je je ogen opent kijk je naar een punt op de muur wat voor jou prettig is om naar te kijken. Dit punt is waar je de bovenste derde van je tv wil. Je kunt dat in de meeste gevallen het beste combineren met een tv-beugel die je kunt kantelen, zo kun je je tv in de correcte hoek ophangen.

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »