Service & contact
Thuiswinkel
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Maandag 9 November 2022

   Wat is het verschil tussen passieve en actieve speakers?

   Speakers hebben een grote invloed op hoe je het geluid van muziek en televisie ervaart. De meeste tv’s zijn voorzien van degelijke speaker, maar met een goede speakerset kun je genieten van de optimale beleving. Wanneer je gaat kijken naar speakers voor je televisie, zul je er al snel achter komen dat er verschillende soorten speakers zijn. Speakers bestaan uit twee categorieën: passieve speakers en actieve speakers. Wat het verschil is en welke je moet kiezen, lees je in dit artikel.

   Wat zijn actieve speakers?

   Een tv of mediaspeler geeft van zichzelf een signaal af dat goed genoeg is voor een koptelefoon, maar is te zwak om een ruimte van voldoende volume te voorzien. Hiervoor is een versterker nodig. De versterker zet de zwakke signalen om in een signaal dat hoorbaar is door de speakers. Actieve speakers zijn al voorzien van hun eigen ingebouwde versterker. Je hoeft deze er dus niet apart bij te kopen. Actieve speakers nemen de hoge, middel en middellage tonen over.

   Waarom actieve speakers?

   Actieve speakers zijn klaar voor gebruik en daarom de meeste gebruiksvriendelijke optie. Je hoeft ze alleen maar aan te sluiten om meteen van het geluid te genieten. Hierdoor ben je meteen voorzien van een goede geluidskwaliteit. De componenten zijn namelijk al op elkaar afgestemd en je zult geen last hebben van meerdere kabels. Wil je toch meer van de lage bastonen horen? Dan kun je de meeste speakers nog aanvullen met een subwoofer. Je kunt actieve speakers ook gemakkelijk aansluiten op je telefoon of computer. Het laatste voordeel is de prijs, je hebt alles wat je nodig hebt in een aankoop, die over het algemeen goed koper is dan een speakerset die je zelf samenstelt.

   Wat zijn passieve speakers?

   Passieve speakers hebben geen versterker ingebouwd. Zonder versterker heb je geen geluid. Dit maakt passieve speakers iets lastiger in gebruik omdat je kennis nodig hebt over het kiezen van de juiste versterker.

   Waarom passieve speakers?

   Passieve speakers worden meestal gekozen door gevorderde audiogebruikers, zoals musici, Dj's en geluidstechnici omdat ze liever zelf de controle hebben over hun speakerset. Het grote voordeel is namelijk dat je gemakkelijk je speakerset kunt upgraden naar je wensen. Daarnaast bevinden de knoppen zich op de versterker, waardoor de controle op een punt blijft en niet iedereen zomaar aan de knoppen kan zitten. Bovendien zijn de passieve speakers een stuk lichter in gewicht, dat komt simpelweg doordat de versterkingsmodule niet aanwezig in de speaker.

   Versterker kiezen en aansluiten

   Met passieve speakers is het belangrijk dat je de juiste versterker kiest. Hierbij moet je letten op het vermogen. Dit wordt uitgedrukt in watt. Je kiest een versterker die voldoende kracht heeft om je passieve speakers aan te drijven. Een versterker met een hoger vermogen dan je speakers is daarom aan te raden. Hiermee voorkom je dat je versterker op overdrive moet werken.

   Een versterker sluit je aan op de mediabron. De passieve speakers sluit je daarna aan op de versterker. De manier van aansluiten verschilt per speaker. Gebruik voor het aansluiten van je versterker ook altijd echte speakerkabels, signaalkabels zijn namelijk niet gemaakt voor de stroomsterktes die een speakerset gebruikt.

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »